Sposób przygotowania:
Spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowymETAP 1:
Krewetki obieramy z pancerzyków, usuwamy jelitka.
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę do czosnku.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę i czosnek, uważając, aby czosnek nie zbrązowiał.
ETAP 2:
Na patelnię wrzucamy krewetki i smażymy przez 3-5 minut, aż będą różowe.
Wlewamy wino i podgrzewamy, aż alkohol odparuje.
ETAP 3:
Dodajemy śmietanę i przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodką i ostrą paprykę mieloną. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje i zagęści.
W międzyczasie gotujemy makaron.
ETAP 4:
Natkę myjemy, osuszamy i siekamy. Dodajemy do sosu. Do sosu dodajemy też trochę wody z gotowania makaronu.
Makaron odcedzamy i łączymy z sosem. Każdą porcję dania posypujemy startym parmezanem.