Sposób przygotowania:
Pulpety gryczane w sosie pieczarkowymPuplety
Kaszę gryczaną wypłukać pod bieżącą wodą, przenieść do garnka, dodać nasiona chia i wszystko zalać bulionem. Gotować do momentu, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez kaszę, a następnie zdjąć z ognia i wystudzić.
Cebulę oraz czosnek drobno posiekać. Obrane pieczarki bardzo drobniutko pokroić. Cebulę z czosnkiem podsmażyć na rozgrzanym oleju, a następnie wrzucić pieczarki i podsmażać jeszcze przez 5 minut.
Zawartość patelni wymieszać z wystudzoną kaszą gryczaną, a następnie dodać jajka, siemię lniane, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy: sól, pieprz i sos sojowy. Całość dokładnie wymieszać za pomocą dłoni i z otrzymanej masy formować pulpety.
Sos
Obraną cebulę drobno posiekać, a pieczarki pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę do zeszklenia, a następnie dodać pieczarki. Przyprawić pieprzem, solą oraz tymiankiem i smażyć przez około 5 min.
Zawartość patelni przenieść do garnka, zalać bulionem i zagotować. Następnie wrzucić przygotowane wcześniej pulpety i gotować na małym ogniu przez około 15 min.
ETAP 3:
Śmietanę wymieszać z 1/3 szklanki gorącej wody, dodać mąkę i dokładnie ją rozprowadzić, aby nie było grudek. Zawartość kubka wlać do garnka z sosem pieczarkowym, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym.
Pulpety podawać z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, ryżem, makaronem.