Sposób przygotowania:
Gotowane warzywne pulpety
Marchewkę i ziemniaki umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć pieczarki. Poszatkować je i wsypać do marchewki z ziemniakami. Całość gotować do miękkości warzyw. Przygotowane warzywa i pieczarki wyjąć cedzakiem z wody. Składniki odstawić do ostygnięcia. Wody nie wylewać, gdyż będą w niej gotowane pulpeciki. Jeśli szpinak jest mrożony, rozmrozić go w naczyniu, na małym ogniu, z dodatkiem masła i odrobiny soli.
Ostygniętą marchewkę, ziemniaki i pieczarki przecisnąć przez maszynkę do mielenia. Dodać 1 surowe jajko, pokrojony drobno ser żółty, posiekany szczypiorek oraz szpinak. Wsypać przyprawy oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Następnie zagotować wodę, w której gotowane były wcześniej marchewka, ziemniaki i pieczarki. Ręce maczać w zimnej wodzie, z masy formować niewielki kule i wrzucać na gotującą się wodę. Wodę zamieszać, pulpety gotować jeszcze chwilę od momentu ich wypłynięcia na wierzch.
Ostygniętą marchewkę, ziemniaki i pieczarki przecisnąć przez maszynkę do mielenia. Dodać 1 surowe jajko, pokrojony drobno ser żółty, posiekany szczypiorek oraz szpinak. Wsypać przyprawy oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Następnie zagotować wodę, w której gotowane były wcześniej marchewka, ziemniaki i pieczarki. Ręce maczać w zimnej wodzie, z masy formować niewielki kule i wrzucać na gotującą się wodę. Wodę zamieszać, pulpety gotować jeszcze chwilę od momentu ich wypłynięcia na wierzch.