Sposób przygotowania:
Pulpety rybno warzywne Eli w sosie pomidorowymprzygotowanie składników
Dorsza odmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić rybę na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie składników cd
Paprykę opłukać, osuszyć, usunąć szypułkę i nasiona. Cukinię opłukać, osuszyć i odkroić końcówki. Marchewkę obrać, opłukać i osuszyć.
Cukinię ze skórką, paprykę i marchewkę rozdrobnić w malakserze lub zetrzeć na tarce.
przygotowanie składników cd
Cebulę obrać i drobniutko pokroić. Do zmielonego dorsza dodać cebulę, paprykę, cukinię, marchewkę,jajka, bułkę tartą, sol i pieprz do smaku.
przygotowanie pulpetów
Masę rybną dokładnie wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
przygotowanie pulpetów cd
Pulpety obtoczyć w bułce tartej.
przygotowanie pulpetów cd
W rondlu rozgrzać olej, wrzucać partiami pulpety i smażyć aż się zrumienią. Wyjmować pulpety łyżką cedzakową i układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
przygotowanie sosu
Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i smażyć aż się zeszklą.
Do cebuli wlać dwa litry wody i zagotować. Całość zmiksować.
Do sosu dodać koncentrat pomidorowy paprykę słodką, sól i ostrą paprykę do smaku. Sos chwilę gotować.
Mąkę rozrobić z wodą, wlać do sosu i zagotować. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić.
Na talerze wyłożyć makaron, pulpety i polać sosem. Smacznego!