Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pieczone ziemniaki w mundurkach z cząbrem i koperk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

urozmaicenie do niedzielnych obiadow - ziemniaki w chrupiącej wersji z dodatkiem aromatycznych dodatków :)

Pieczone ziemniaki w mundurkach z cząbrem i koperk Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone ziemniaki w mundurkach z cząbrem i koperk

 

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaki w mundurkach z cząbrem i koperk
Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy, nastepnie układamy na blaszce wyłożonej papierem śniadaniowym. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy niecałą godzinę w temp 200*. Po tym czasie ziemniaki wyciągamy, gdy odrobinę ostygną (tak by dało się je dotknąć), za pomocą noża z piłką przecinamy je na pół. Do środka każdego ziemniaka wkładamy 0,5-1łyżeczkę masła, dodajemy posiekany koperek, sproszkowany cząber oraz sporo soli czosnkowej. Ziemniaki spowrotem składamy i każdy z osobna zawijamy w folię alumniową. Wkładamy jeszcze na 10-15 minut do piekarnika w temp. 150*. Ziemniaczki podałam do dania z grilla, ale do zwykłego obiadu równie dobrze będą pasować :)
Pieczone ziemniaki w mundurkach z cząbrem i koperk
Etap 1 umyte ziemniaki pieczemy przez godzine
Pieczone ziemniaki w mundurkach z cząbrem i koperk
Etap 2 upieczone ziemniaki kroimy na pół
Pieczone ziemniaki w mundurkach z cząbrem i koperk
Etap 3 do ziemniaków dodajemy masło i przyprawy
Pieczone ziemniaki w mundurkach z cząbrem i koperk
Etap 4 ziemniaki zawijamy w folię i pieczemy

Tagi:

ziemniaki