aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Pieczone ziemniaki z cebulą i pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Łatwe danie z pieczonych plastrów ziemniaków. Przygotowałam je z dodatkiem pieczarek, ale z powodzeniem można zastąpić je grzybami leśnymi.

Pieczone ziemniaki z cebulą i pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pieczone ziemniaki z cebulą i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaki z cebulą i pieczarkami
Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie kroimy w cienkie plasterki. Układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ziemniaków posypujemy solą oraz obficie przyprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Cebule obieramy i kroimy w plastry, układamy na ziemniakach. Obrane pieczarki kroimy w plastry (ja miałam mrożone) i układamy je na wierzchu ziemniaków z cebulą.

Całość lekko polewamy olejem i wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 170C na ok. 40 minut (aż ziemniaki będą miękkie).

Pieczone ziemniaki z cebulą i pieczarkami podajemy jako danie na gorąco ze śmietaną lub sosem czosnkowym.  
Pieczone ziemniaki z cebulą i pieczarkami
Obrane, umyte i pokrojone w plastry ziemniaki układamy w blaszce.
Pieczone ziemniaki z cebulą i pieczarkami
Posypujemy je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Pieczone ziemniaki z cebulą i pieczarkami
Na ziemniakach układamy pokrojone w plastry cebule.
Pieczone ziemniaki z cebulą i pieczarkami
Na końcu układamy pokrojone w plastry pieczarki, lekko polewamy olejem.
Pieczone ziemniaki z cebulą i pieczarkami
Ziemniaki pieczemy przez ok. 40 minut w 170C.