Sposób przygotowania:
Pieczone ziemniaki z pomidorkami i oliwkamiETAP 1:
Przygotowanie pieczonych ziemniaków zaczynamy od umycia i obrania ziemniaków. Pokrojone w łódeczki ziemniaki, gotujemy we wrzącej wodzie, ok. 8 min od zagotowania się wody.
Ugotowane ziemniaki wyjmujemy z wody i delikatnie osuszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
Przygotowujemy dużą, prostokątną formę do pieczenia, smarując dokładnie jej dno i boki olejem. Ziemniaki wykładamy na formę.
Wierzch ziemniaków posypujemy świeżym rozmarynem.
Ziemniaki zapiekamy ok. 10 minut.
Formę wyjmujemy z piekarnika. Dodajemy pomidorki oraz czarne oliwki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy. Ziemniaki pieczemy kolejne 15-20 min.
Upieczone ziemniaki powinny być ładnie przyrumienione a pomidorki puścić sok.
SylaUla