mandaryna4

mandaryna4

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

pieczony czosnek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czosnek wszędzie jest czosnek

pieczony czosnek

Składniki:

pieczony czosnek

 

Sposób przygotowania:

pieczony czosnek
1. Usunąć wierzchnie, luźne skórki z główki czosnku.

2. Obciąć górę główki czosnku tak aby zostały odkryte pojedyncze ząbki.

3. Przyciąć na równo stronę od korzenia i umieścić główkę w opiekaczu do czosnku ROMERTOPF stroną od korzenia do dołu.

4. Posmarować masłem lub spryskać oliwą z oliwek. Posypać oregano i doprawić solą i pieprzem.

5. Zamknąć pokrywkę opiekacza do czosnku ROMERTOPF. Wstawić opiekacz do piekarnika rozgrzanego do 200 ºC i opiekać w tej temperaturze przez około 30 minut.

6. Po zakończeniu opiekania ząbki czosnku dają się łatwo wyciskać z główki. Podawać ze świeżym chlebem zapiekanym pod koniec zapiekania czosnku w piekarniku.

Tagi:

opiekacz