BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Grillowana karkówka w glazurze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karkówka w glazurze to moja propozycja na spotkanie ze rodzinką lub znajomymi przy grillu. Taka karkówka jest bardzo smaczna . Połączenie musztardy francuskiej i słodkiego dżemu z mięskiem to strzał w dziesiątkę. Wyszła bardzo smaczna.

Grillowana karkówka w glazurze Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Grillowana karkówka w glazurze

 

  • karkówka bez kości 1 kg,
  • majeranek 1 łyżka,
  • oliwa kilka łyżek,
  • pieprz grubo mielony,
  • sól morska,

 

  • Glazura;
  • musztarda francuska 2 łyżki,
  • dżem brzoskwiniowy 3 łyżki,
  • ząbki czosnku 3,
  • grubo mielony pieprz duża szczypta ,
  • sól morska,
  • natka pietruszki pęczek,

Sposób przygotowania:

Grillowana karkówka w glazurze
Mięso podzielić na kawałki, delikatnie rozbić, umyć i osuszyć. Następnie mięso natrzeć oliwą i przyprawami, włożyć do miski okryć ściereczką i włożyć do lodówki na 2 godziny. W między czasie przygotować glazurę.

Czosnek obrać, drobno posiekać i utrzeć z solą i grubo mielonym pieprzem. Wymieszać z musztardą francuską, dżemem oraz z natką pietruszki.

Mięso wyjąć z marynaty ułożyć na grillu i upiec po 8 minut z każdej strony.

Gdy mięsko będzie prawie gotowe posmarować glazurą za pomocą pędzelka i piec jeszcze kilka minut.

Po upieczeniu mięso rozłożyć na talerze i polać pozostałą glazurą.

Podawać z grillowanymi warzywami i ulubioną surówką.
Grillowana karkówka w glazurze
Karkówkę pokroić na kawałki, lekko rozbić , umyć i osuszyć
Grillowana karkówka w glazurze
Natrzeć oliwą i przyprawami włożyć do miski orzykryć ścierką i włożyć do lodówki
Grillowana karkówka w glazurze
Czosnek drobno posiekać i utrzeć z solą i pieprzem grubo mielonym, wymieszać z musztardą dżemem
Grillowana karkówka w glazurze
Do powstałej glazury dodać drobno posiekaną natkę pietruszki
Grillowana karkówka w glazurze
Zamarynowane mięso upiec na grillu po 8 minut z każdej strony, gdy będą prawie gotowe posmarować glazurą ( pędzelkiem)
Grillowana karkówka w glazurze
Grillowane gotowe mięsko polać pozostałą glazurą