BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Schab faszerowany serem pleśniowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na spotkanie rodzinne przy wspólnym grillowaniu polecam smaczne faszerowane kotlety schabowe, pieczone na ruszcie w towarzystwie grillowanych warzyw i pieczonych ziemniaczków.

Schab faszerowany serem pleśniowym Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Schab faszerowany serem pleśniowym

 

  • Kawałek schabu (2 grubsze kotlety),
  • ząbki czosnku 2,
  • cebula 1,
  • natka pietruszki 3 gałązki,
  • lubczyk 2 gałązki,
  • tymianek, kolendra,
  • cebulka zielona,
  • ser pleśniowy 100 g,
  • oliwa 2 łyżki,
  • sól 1/2 łyżeczki,

Sposób przygotowania:

Schab faszerowany serem pleśniowym
Kawałek schabu skroić na dwa kotlety, jeżeli mają biały brzeg to należy ponacinać.

Farsz;

Cebulę i czosnek obrać drobno posiekać i wymieszać z serem pleśniowym oraz z posiekanymi ziołami.

W kotletach naciąć głębokie kieszonki, napełnić je przygotowanym farszem. Następnie spiąć wykałaczkami, mięso posmarować oliwą. Ułożyć na aluminiowej tacce wyłożonej folią aluminiową (gdyż tacka ma dziurki).

Tak przygotowane mięsko ułożyć na najniżej umieszczonym ruszcie opiec na rumiano z obu stron (gdzieś około 20 minut).

Podnieś ruszt, mięsko dopiec do miękkości.

Po zdjęciu z grilla doprawić solą. Podawać z grillowanymi warzywami, pieczonymi ziemniakami.
Schab faszerowany serem pleśniowym
Drobno posiekać cebulę i czosnek ,wymieszać z serem pleśniowym i posiekanymi ziołami
Schab faszerowany serem pleśniowym
Kawałek schabu pociąć na dwa grubsze kotlety, naciąć w kotletach głębokie kieszonki
Schab faszerowany serem pleśniowym
Kieszonki napełnić przygotowanym farszem, ,
Schab faszerowany serem pleśniowym
Spiąć wykałaczkami, posmarować oliwą , ułożyć na aluminiowej tacce wyłożonej wcześniej folią aluminiową
Schab faszerowany serem pleśniowym
Schab faszerowany serem pleśniowym
Gotowe podajemy w towarzystwie grillowanych warzyw i pieczonych ziemniaczków