Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Szaszłyk z grilla z filetem wieprzowym i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szaszłyki z grilla to prosty patent na szybką przekąskę - im więcej różnych kolorach warzyw damy, tym apetyczniej będą się prezentowały.

Szaszłyk z grilla z filetem wieprzowym i warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szaszłyk z grilla z filetem wieprzowym i warzywami

 

  • 900 g. polędwiczek wieprzowych
  • 1 papryka żółta (usunąć gniazda nasienne)
  • 1 papryka czerwona (usunąć gniazda nasienne)
  • 1 cukinia (nie obierać / pokroić w plastry)
  • patyczki do szaszłyków

 

  • Marynata:
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • majeranek (suszony)
  • papryka słodka (mielona)
  • papryka ostra (mielona)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Szaszłyk z grilla z filetem wieprzowym i warzywami
► Polędwiczki umyć, osuszyć i pokroić na 2 cm. grube plastry. Plastry delikatnie rozgnieść dłonią. Papryki i cukinię ( cukinię zapomniałem kupić, ale należy do składników tej recepty ) umyć, papryki pokroić w kostkę o wielkości mięsa.

► Marynata: do miski wlać olej, miód, dodać musztardę, czosnek, słodką i ostrą paprykę i majeranek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i wszystko razem wymieszać.

► Marynatę wymieszać z mięsem, przykryć i włóżyć do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Mięso, papryki i cukinię, nadziać na przemian na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki grillować na ogrodowym grillu lub na rozgrzanej patelni grillowej na wolnym ogniu przez około 5 minut z każdej strony.
Szaszłyk z grilla z filetem Wieprzowym i warzywami
Marynowane mięso, papryki i cukinię, nadziać na przemian na patyczki do szaszłyków.
Szaszłyk z grilla z filetem Wieprzowym i warzywami
Polędwiczki umyć i pokroić na 2 cm. grube plastry - papryki i cukinie ( cukinie zapomniałem kupić, ale należą do składników tej recepty ) pokroić w kostkę o wielkości mięsa.