Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Pieczony filet z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso można podawać do obiadu.

Pieczony filet z kurczaka

Składniki:

Pieczony filet z kurczaka

 

  • 3 szt piersi z kurczaka podwójne
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki ketchupu
  • łyżka musztardy
  • cebula
  • majeranek, tymianek
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Pieczony filet z kurczaka
Piersi kurczaka umyć, osączyć. Wymieszać olej z musztardą, ketchupem, solą, pieprzem i drobno posiekaną cebulą. Dodać również zioła, majeranek i tymianek, można dodać zioła prowansalskie. Tą marynatą nasmarować piersi z kurczaka
i odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Całość przykryć folią aluminiową wstawić do piekarnika i piec około 40 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, pokroić w plastry grubości 1 cm.