Sposób przygotowania:
Pieczony kurczak marynowany w jogurcie
Jogurt przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
Ćwiartki podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki przełożyć do miski z marynatą jogurtowa. Dokładnie wymieszać lub ręką nasmarować mięso.
Odstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie stało w lodówce przez noc. Następnie kawałki kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1,5 godziny, funkcja termoobieg.
Na 20-30 minut przed końcem pieczenia można naczynie odkryć aby skórka się przyrumieniła. Gotowego kurczaka podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie kuskus z ogórkiem i koperkiem.
Ćwiartki podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki przełożyć do miski z marynatą jogurtowa. Dokładnie wymieszać lub ręką nasmarować mięso.
Odstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie stało w lodówce przez noc. Następnie kawałki kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1,5 godziny, funkcja termoobieg.
Na 20-30 minut przed końcem pieczenia można naczynie odkryć aby skórka się przyrumieniła. Gotowego kurczaka podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie kuskus z ogórkiem i koperkiem.
zbysiowa