Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2740]

Filet z kurczaka w soku z pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Mięso z kurczaka marynowane w soku z pomarańczy i przyprawach jest aromatyczne i soczyste. Podane z pieczonymi ziemniakami i surówką to pyszne danie.

Filet z kurczaka w soku z pomarańczy

Składniki:

Filet z kurczaka w soku z pomarańczy

 

  • 1 filet z kurczaka
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do grilla
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki
  • sól

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w soku z pomarańczy

ETAP 1:

Filet z kurczaka w soku z pomarańczy
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Obraną cebulę zetrzeć na tarce. Włożyć do miseczki, dodać pieprz cytrynowy, oliwę, przyprawę do grilla, sos sojowy, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i mieloną paprykę, wymieszać.

ETAP 2:

Filet z kurczaka w soku z pomarańczy
Tak przygotowane mięso pozostawić w chłodnym miejscu.

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć odrobiną soli, zanurzyć w marynacie, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin.

ETAP 3:

Filet z kurczaka w soku z pomarańczy
Mięso włozyć do naczynia żaroodpornego i upiec w piekarniku.

Następnie mięso razem z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec około 30-35 minut