zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kacze udka confit

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Metoda confit to powolne smażenie w głębokim tłuszczu. Do confit najlepiej nadaje się tłuszcz kaczy lub gęsi.

Kacze udka confit

Składniki:

Kacze udka confit

 

  • 2 udka z kaczki
  • 2 kg tłuszczu gęsiego ( smalcu )
  • przyprawy :
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn świeży
  • rungia

Sposób przygotowania:

Kacze udka confit
Kacze udka umyć, osuszyć i zamarynować w przyprawach. Wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Następnego dnia wytopić tłuszcz jeśli macie smalec to roztopić go.

Udka oczyścić z przypraw i włożyć do garnka z tłuszczem skórą do dołu. Na małym ogniu smażyć udka co najmniej dwie godziny od czasu do czasu sprawdzając czy nie przywarły.

Mięso ma być mięciutkie i delikatne.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Tagi:

mięso kaczka