Sposób przygotowania:
Pieczony pulpet z kurczaka z cukinią i marchewkąPrzygotowanie pulpeta
Przygotowanie pulpeta rozpoczynamy od pokrojenia drobno szczypiorku i natki pietruszki. Cebulę kroimy w kostkę.
W misce mieszamy mięso z cebulą, wyciśniętym ząbkiem czosnku, jajkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano.
Przygotowanie warzyw
Cukinię i marchew oczyszczamy, po czym kroimy w podłużne bardzo cienkie plasterki.
Podłużną formę (20cm x 30cm) wykladamy papierem do pieczenia.
Przygotowanie pulpeta do pieczenia
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Na dno formy wykładamy 1/3 mięsa, na które wykładamy plastry cukinii.
Cukinię przykrywamy kolejną porcją mięsa i plastrami marchwi. Na wierzch wykładamy ostatnią porcją mięsa. Formę przykrywamy folią aluminiową. Pulpet pieczemy w kąpieli wodnej ok. 40 min. Zdejmujemy folię i pieczemy bez przykrycia kolejne 20 minut. Pulpet jest gotowy, gdy patyczek po włożeniu jest suchy.