grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Pieczony pulpet z kurczaka z cukinią i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pulpet z kurczaka przełożony plastrami cukinii i marchewki, pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu zachowuje delikatność i niezwykły smak.

Pieczony pulpet z kurczaka z cukinią i marchewką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczony pulpet z kurczaka z cukinią i marchewką

 

  • 750 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • suszone oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczony pulpet z kurczaka z cukinią i marchewką

Przygotowanie pulpeta

Pieczony pulpet z kurczaka z cukinią i marchewką

Przygotowanie pulpeta rozpoczynamy od pokrojenia drobno szczypiorku i natki pietruszki. Cebulę kroimy w kostkę.
W misce mieszamy mięso z cebulą, wyciśniętym ząbkiem czosnku, jajkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano.

Przygotowanie warzyw

Pieczony pulpet z kurczaka z cukinią i marchewką
Do pokrojenia warzyw możemy wykorzystać obieraczkę np. do marchewki.

Cukinię i marchew oczyszczamy, po czym kroimy w podłużne bardzo cienkie plasterki.
Podłużną formę (20cm x 30cm) wykladamy papierem do pieczenia.

Przygotowanie pulpeta do pieczenia

Pieczony pulpet z kurczaka z cukinią i marchewką

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.


Na dno formy wykładamy 1/3 mięsa, na które wykładamy plastry cukinii.


Cukinię przykrywamy kolejną porcją mięsa i plastrami marchwi. Na wierzch wykładamy ostatnią porcją mięsa. Formę przykrywamy folią aluminiową. Pulpet pieczemy w kąpieli wodnej ok. 40 min. Zdejmujemy folię i pieczemy bez przykrycia kolejne 20 minut. Pulpet jest gotowy, gdy patyczek po włożeniu jest suchy.