Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Tagliatelle z pieczonymi pulpecikami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny makaron pełnoziarnisty tagliatelle z chrupiącymi pulpetami - szybki i pyszny pomysł na obiad.

Tagliatelle z pieczonymi pulpecikami

Składniki:

Tagliatelle z pieczonymi pulpecikami

 

  • 200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
  • Pulpety:
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajo
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • Sos:
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • bazylia
  • papryka ostra
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z pieczonymi pulpecikami
Pulpety: Do miski wbijamy jajo i solimy i roztrzepujemy, dodajemy mięso mielone, len i posiekaną natkę - mieszamy. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 - 20 minut.

Makaron: W międzyczasie gotujemy makaron al dente.

Sos: Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek - chwilkę smażymy. Dodajemy pomidory i doprawiamy bazylią, papryką i solą do smaku - gotujemy około 10 minut.

Smacznego :)