frank55

frank55

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 55]

Pieczony udziec z indyczy ze skórką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tak przygotowany udziec z indyka jest bardziej kaloryczny, ze względu na skórkę ale ja taki właśnie lubię.

Pieczony udziec z indyczy ze skórką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczony udziec z indyczy ze skórką

 

  • udziec z indyka około 900 g
  • musztarda 1-2 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • tymianek 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka papryka ostra 1 /2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • ząbek czosnku 1 szt.

Sposób przygotowania:

Pieczony udziec z indyczy ze skórką
Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, wyciąć kości jeżeli mamy z kością.

Wykrojone mięso można rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa ale nie koniecznie.

Przygotować marynatę z podanych składników i włożyć mięso do marynaty na noc do lodówki. Wyjąć i zrolować, można spiąć wykałaczką. Włożyć do piekarnika w naczyniu żaroodpornym i piec w 170 stopniach około 60 minut. Początkowo przykryć folią aluminiową i 15 minut przed wyjęciem odkryć aby skóra się przypiekła.
Pieczony udziec z indyczy ze skórką
Mięso z udźca indyką opłuką i osuszyć papierowym recznikiem
Pieczony udziec z indyczy ze skórką
Osuszonego mięsa wyciąc kości jeżeli są i można mięso lekko rozbić
Pieczony udziec z indyczy ze skórką
Przygotować marynarę z musztardy,majeranku ,tymianku ,czosnku i włożyć mięsi i zrolować