Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Udziec indyczy pieczony z warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jak wiosna to i mniej kalorii, chudy indyk, sporo warzyw. Wszystko razem duszone i pieczone. Po takim obiedzie aż nogi "palą" się aby wyjść na spacer, i delektować się wiosennym słońcem.

Udziec indyczy pieczony z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udziec indyczy pieczony z warzywami

 

  • około 1,5-2 kilo udźca z indyka
  • 5-6 marchewek
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki
  • średni kawałek selera
  • liść laurowy 4-5 szt
  • ziele angielskie 6-8 szt
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli, papryki ostrej, słodkiej, mielonego pieprzu, curry, majeranku
  • szczypta tymianku
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • natka pietruszki lub koperku
  • olej awokado 3-4 łyżki

Sposób przygotowania:

Udziec indyczy pieczony z warzywami
Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie, które idealnie byłoby zmielić na grubo w moździerzu oraz po szczypcie majeranku i tymianku. Łyżeczkę soli, papryk, pieprzu,majeranku i curry mieszamy w miseczce, a następnie nacieramy mieszanką mięso, wcześniej umyte, oczyszczone i osuszone. Kładziemy nasze kawałki udźca, lub w całości na warzywach.Polewamy olejem z awokado. Dolewamy 1 i 1/2 szklanki wody, przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 200° termo-obieg. Pieczemy do miękkości, około 1,5-2 godzin. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy przez około 20-30 min. Ziemniaki możemy piec razem z mięsem, lub ugotować osobno. Mięso polewamy powstałym wywarem, a warzywa posypujemy natką lub koperkiem. SMACZNEGO.
Udziec indyczy pieczony z warzywami
Warzywa obierz, umyj i poukładaj w naczyniu, zrób przyprawę do mięsa
Udziec indyczy pieczony z warzywami
Natrzyj indyka przyprawami, ułóż na warzywach i polej olejem awokado
Udziec indyczy pieczony z warzywami
Dolej wody, włóż do piekarnika, po około 2 godzinach dopiekaj bez przykrycia ok.20-30 min

Tagi:

awokado indyk