Sposób przygotowania:
Udziec indyczy pieczony z warzywami
Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie, które idealnie byłoby zmielić na grubo w moździerzu oraz po szczypcie majeranku i tymianku. Łyżeczkę soli, papryk, pieprzu,majeranku i curry mieszamy w miseczce, a następnie nacieramy mieszanką mięso, wcześniej umyte, oczyszczone i osuszone. Kładziemy nasze kawałki udźca, lub w całości na warzywach.Polewamy olejem z awokado. Dolewamy 1 i 1/2 szklanki wody, przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 200° termo-obieg. Pieczemy do miękkości, około 1,5-2 godzin. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy przez około 20-30 min. Ziemniaki możemy piec razem z mięsem, lub ugotować osobno. Mięso polewamy powstałym wywarem, a warzywa posypujemy natką lub koperkiem. SMACZNEGO.
Nina W.
Pasje Jolki
Prawda, mało tłuszczu a i smacznie, praktycznie wszystko w jednym naczyniu, a i na zimno można zjeść,polecam