jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 464]

Krokiety z kaszą gryczaną i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam krokiety, robię z różnym farszem. Mnie smakują z każdym nadzieniem, a dzisiaj przygotowałam z kaszą gryczaną i grzybami suszonymi. Były pyszne.

Krokiety z kaszą gryczaną i grzybami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Krokiety z kaszą gryczaną i grzybami

farsz :

ciasto :

  • mąka 1 szklanka
  • mleko 1/2 szklanki
  • jajka 2 szt.
  • sól szczypta
  • woda 1/5 szklanki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety z kaszą gryczaną i grzybami
Jajko wymieszać z mlekiem, mąką ,wodą i solą, zmiksować i usmażyć naleśniki tylko z jednej strony . Przygotować farsz do krokietów: grzyby ugotować, a dzień wcześniej namoczyć. Zmiksować i podsmażyć razem z cebulką, dodać ugotowaną i osączoną kaszę gryczaną.

Wymieszać i przyprawić do smaku pieprzem, solą. Naleśniki ułożyć stroną usmażoną do środka i nakładać farsz, zwijać i panierować w jogurcie greckim i sezamie. Smażyć na maśle klarowanym.
Krotiety z kaszą gryczaną i grzybami
Naleśniki usmażyć na tłuszczu tylko z jednej strony
Krotiety z kaszą gryczaną i grzybami
Cebulkę obrać i pokroić w kostkę ,podsmażyć
Krotiety z kaszą gryczaną i grzybami
Do cebulki dodać ugotowane grzyby suszone
Krotiety z kaszą gryczaną i grzybami
Wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną,przyprawić
Krotiety z kaszą gryczaną i grzybami
wkładać farsz do naleśnika i zwijać
Krotiety z kaszą gryczaną i grzybami
Obtoczyć w jogurcie greckim i sezamie
Krotiety z kaszą gryczaną i grzybami
Usmażyć z obu stron na złoty kolor