Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Pieczony udziec z indyka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Udziec z indyka to chyba najlepiej nadający się do pieczenia element z całej tuszy indyczej. Mięso z udźca po upieczeniu jest kruche i soczyste.

Pieczony udziec z indyka

Składniki:

Pieczony udziec z indyka

 

  • 1,5kg udźca indyczego z kością
  • 2l wody
  • 100g soli
  • zioła dalmatyńskie
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • pół główki czosnku

Sposób przygotowania:

Pieczony udziec z indyka
Do garnka wlej wodę i dodaj do niej sól, cukier i ocet, całość zagotuj. Kiedy marynata wystygnie dodaj do niej przekrojony czosnek, zioła i przyprawy, tak powstałą solanką zalej udziec z indyka (mięso powinno się marynować 4 dni w chłodnej temperaturze).

Po upływie czterech dnie skruszałe mięso wyjmij z zalewy i przygotuj do pieczenia (osusz ręcznikiem papierowym i umieść na blasze do pieczenia) Udziec piecz godzinę na każdy kilogram mięsa w piekarniku nagrzanym do 170stop .