Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pieczony udziec z indyka w marynacie z ketchupem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki udziec doskonale sprawdzi się jako propozycja na pyszny obiad oraz po ostygnięciu jako dodatek do kanapki. Mięso wychodzi aromatyczne, miękkie, soczyste i bardzo delikatne.

Pieczony udziec z indyka w marynacie z ketchupem

Składniki:

Pieczony udziec z indyka w marynacie z ketchupem

 

  • 1 udziec z indyka (u mnie około 1,5 kg)

Marynata:

  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki ketchupu (płaskie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • sól, pieprz

Ponadto:

  • 3 listki laurowe

Sposób przygotowania:

Pieczony udziec z indyka w marynacie z ketchupem

Mięso:

Pieczony udziec z indyka w marynacie z ketchupem
Mięso można piec z kością. Tylko później będzie ciężko ją wyjąć.

Udziec umyć, osuszyć i ze środka można wyjąć kość, choć nie jest to obowiązkowe.

Marynata:

Pieczony udziec z indyka w marynacie z ketchupem
Do matynaty można dodać ulubione, aromatyczne zioła.

Czosnek drobno posiekać i następnie wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć.

Marynowanie:

Pieczony udziec z indyka w marynacie z ketchupem
Mięso najlepiej marynować przez całą noc.

Mięso dokładnie pokryć marynatą i tak przygotowane wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Pieczenie:

Pieczony udziec z indyka w marynacie z ketchupem
Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa oraz rodzaju piekarnika.

Zamarynowany udziec z liśćmi laurowymi umieścić w worku do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.