LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Pieczywo czosnkowe 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pieczywo czosnkowe doskonale pasuje do wielu dań z grilla.

Pieczywo czosnkowe 6 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczywo czosnkowe 6

 

  • masło miękkie 150 g
  • czosnek 3 ząbki
  • posiekana natka pietruszki lub bazylii 2 łyżki (może być suszona)
  • sól, pieprz
  • bagietka duża 1 lub małe 2 (lub 1/2 chleba francuskiego)

 

Sposób przygotowania:

Pieczywo czosnkowe 6
Masło, sprasowany czosnek i natkę pietruszki lub bazylii wymieszać dokładnie w miseczce, posypać solą i pieprzem. Bagietkę pokroić na grube kawałki. Posmarować je czosnkowym masłem i z powrotem złożyć w całość na grubej aluminiowej folii. Bagietkę delikatnie zawinąć i wstawić do gorącego piekarnika (grilla) na 10-15 minut. Opiekać, aż masło się roztopi, a pieczywo dobrze podgrzeje. Podawać, jako dodatek do dań z grilla.
Pieczywo czosnkowe 6
Dodanie sprasowanych ząbków czosnku do masła.
Pieczywo czosnkowe 6
Dodanie bazylii suszonej do masła z czosnkiem.
Pieczywo czosnkowe 6
Smarowanie pokrojonego pieczywa masłem czosnkowym.
Pieczywo czosnkowe 6
Złożenie i zawijanie w folię posmarowanego pieczywa.

Tagi:

chleb