Sposób przygotowania:
Piegowaty galaretkowiec
Galaretkę niebieską i rubinową , rozpuszczam w osobnych miseczkach, każda w szklance wody. Odstawiam do zastygnięcia. Następnie kroję w kostki.
Przygotowuje ciasto, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po żółtku, mieszam na najwolniejszych obrotach miksera. Dodaje kolejno, porcjami olej, mąkę i proszek do pieczenia oraz mak, cały czas mieszając. Piekę w blaszce (34 x 25 ) tylko dno wykładam papierem. 180 st. C około 35 minut. Studzę i przekrawam na dwa blaty.
Przygotowuję masę. Śnieżki ubijam w 350 ml mleka, pod koniec ubijania dodaję , lekko tężejącą galaretkę zieloną , miksuję aż ładnie się połączą.
Na pierwszy blat wykładam część masy, wsypuję kosteczki galaretek i resztę masy. Przykładam drugim blatem, lekko dociskam.
Na wierzch wylewam zimną galaretkę ametystową. Odstawiam w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Przygotowuje ciasto, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po żółtku, mieszam na najwolniejszych obrotach miksera. Dodaje kolejno, porcjami olej, mąkę i proszek do pieczenia oraz mak, cały czas mieszając. Piekę w blaszce (34 x 25 ) tylko dno wykładam papierem. 180 st. C około 35 minut. Studzę i przekrawam na dwa blaty.
Przygotowuję masę. Śnieżki ubijam w 350 ml mleka, pod koniec ubijania dodaję , lekko tężejącą galaretkę zieloną , miksuję aż ładnie się połączą.
Na pierwszy blat wykładam część masy, wsypuję kosteczki galaretek i resztę masy. Przykładam drugim blatem, lekko dociskam.
Na wierzch wylewam zimną galaretkę ametystową. Odstawiam w chłodne miejsce do zastygnięcia.
jaNina
zbysiowa
Dziękuję :D
Netka
zbysiowa
Oj tak, dziękuję Netko )