zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 721]

Piegowaty galaretkowiec

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Kolorowe, smaczne ciasto biszkoptowe, na oleju. Cieszy oko i podniebienie, nie tylko milusińskich. Ciasto upieczone dla przedszkolaków.

Piegowaty galaretkowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piegowaty galaretkowiec

 

  • Biszkopt :
  • 6 jajek
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki maku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 12 łyżek oleju
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • masa:
  • galaretka niebieska + 250 ml wody
  • galaretka rubinowa + 250 ml wody
  • 2 śnieżki + 350 ml mleka
  • 2 galaretki zielone ( miętowo jabłkowe )+ 350 ml wody
  • Na wierzch;
  • 2 galaretki ametystowe + 750 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Piegowaty galaretkowiec
Galaretkę niebieską i rubinową , rozpuszczam w osobnych miseczkach, każda w szklance wody. Odstawiam do zastygnięcia. Następnie kroję w kostki.

Przygotowuje ciasto, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po żółtku, mieszam na najwolniejszych obrotach miksera. Dodaje kolejno, porcjami olej, mąkę i proszek do pieczenia oraz mak, cały czas mieszając. Piekę w blaszce (34 x 25 ) tylko dno wykładam papierem. 180 st. C około 35 minut. Studzę i przekrawam na dwa blaty.

Przygotowuję masę. Śnieżki ubijam w 350 ml mleka, pod koniec ubijania dodaję , lekko tężejącą galaretkę zieloną , miksuję aż ładnie się połączą.

Na pierwszy blat wykładam część masy, wsypuję kosteczki galaretek i resztę masy. Przykładam drugim blatem, lekko dociskam.

Na wierzch wylewam zimną galaretkę ametystową. Odstawiam w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Piegowaty galaretkowiec
Galaretkę niebieską i rubinową , rozpuszczam w osobnych miseczkach
Piegowaty galaretkowiec
Odstawiam do zastygnięcia. Następnie kroję w kostki.
Piegowaty galaretkowiec
ciasto studzę i przekrawam na dwa blaty.
Piegowaty galaretkowiec
wykładam część masy, wsypuję kosteczki galaretek i resztę masy.