Sposób przygotowania:
Pasiasty galaretkowiec
Mleko zagotować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W 500 ml ciepłej wody rozpuszczamy żelatynę, a następnie wlewamy do mleka i delikatnie mieszamy. 1,5 szklanki mleka wlewamy do formy o wymiarach 26x35,5 cm. i wstawiamy do lodówki. ( Ja ustawiłam lodówkę na 4'C i potrzebowałam tylko 15 min, by galaretka zastygła ). Pozostałe mleko w garnku przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na piecu by było w cieple. Przygotowujemy galaretki. Rozpuszczamy jedną galaretkę w 1,5 szklanki ugotowanej wody i pozostawiamy do przestygnięcia a następnie wylewamy na białą galaretkę i ponownie schładzamy. Czynność powtarzamy aż do skończenia się mleka i galaretek. Jeśli mleko nam zgęstnieje podgrzewamy chwilkę, ciągle mieszając. Proponuję rozpuszczać po dwie galaretki będzie szybciej. Smacznego !!Ciasto, wystarczy lekko obkroić od brzegów formy a następnie można kroić, z łatwością wychodzi, nie przykleja się, Należy jednak pamiętać by zaczynać od wylania mleka.
Natala1210
dayzi
jaNina
marietta