alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Galaretkowiec na biszkopcie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

To ciasto chyba wszyscy znają. Większość z Was go piekła z pewnością nie raz. Oto moja wersja galaretkowca.

Galaretkowiec na biszkopcie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galaretkowiec na biszkopcie

 

  • Biszkopt
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • sól szczypta
  • Masa śmietankowa
  • 500 ml kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szkl ciepłej wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka agrestowa

 

Sposób przygotowania:

Galaretkowiec na biszkopcie
Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 40*28 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć, ostudzić i przekroić na pół.

Masa śmietankowa: każdą galaretkę przygotować w 250 ml gorącej wody. Dobrze rozmieszać, przelać do płaskiego naczynia i odłożyć do stężenia. Galaretki pokroić w kostkę. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w ciepłej przegotowanej wodzie. Miksując wlewać małym strumieniem do ubitej śmietany. Odłożyć 4-5 łyżek bitej śmietany do posmarowania wierzchu. Szybko dodać 3/4 pokrojonych galaretek, wymieszać łyżką. Wyłożyć na jedną część biszkoptu, przykryć drugą częścią, posmarować odłożoną bitą śmietaną i na górze rozłożyć resztę pokrojonych galaretek. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki. Ciasto kroimy nożem moczonym w gorącej wodzie. Smaki i kolory galaretek można zmieniać według siebie.
Galaretkowiec na biszkopcie
Upieczony zimny biszkopt przekroić na pół.
Galaretkowiec na biszkopcie
Stężone galaretki pokroić w średnią kostkę.
Galaretkowiec na biszkopcie
Wymieszaną bitą śmietane wymieszać z galaretkami i rozłożyć na biszkopcie.
Galaretkowiec na biszkopcie
Na górnym biszkopcie rozsmarować bitą śmietanę.