marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pieguski orzechowe z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasteczka te są uwielbiane przez dzieci,młodzież jak i dorosłych.Najczęściej są kupowane,ale i także te domowej roboty smakują lepiej.

Pieguski orzechowe z czekoladą

Składniki:

Pieguski orzechowe z czekoladą

 

  • 300 g.mąki pszennej luksusowej,
  • 180 g. miękkiego masła lub margaryny do pieczenia,
  • 3-4 żółtka,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej bez dodatków,
  • 80 g.mączki orzechowej lub krokantu orzechowego,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Pieguski orzechowe z czekoladą
Czekoladę rozpakować i posiekać w drobne kostki na deseczce kuchennej. Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem lub margaryną na wiórki ostrym i długim nożem. Zsunąć na stosik i wbić do niego żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, mączkę orzechową lub krokant, proszek do pieczenia, śmietankę ile zabierze ciasto oraz posiekaną czekoladę. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę. Schłodzić w lodówce prze 30 min. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a blachę natłuścić i wyłożyć pergaminem. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Jedną część odłożyć na posypaną mąką stolnicę, a drugą rozwałkować i małą szklanką wycinać kształty lekko wypukłe i układać je na blasze. Piec 15 min. wyjąć upieczone i przełożyć na talerzyki. Piec następne do wyczerpania zapasów ciasta.