Sposób przygotowania:
Pieguski orzechowe z czekoladą
Czekoladę rozpakować i posiekać w drobne kostki na deseczce kuchennej. Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem lub margaryną na wiórki ostrym i długim nożem. Zsunąć na stosik i wbić do niego żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, mączkę orzechową lub krokant, proszek do pieczenia, śmietankę ile zabierze ciasto oraz posiekaną czekoladę. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę. Schłodzić w lodówce prze 30 min. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a blachę natłuścić i wyłożyć pergaminem. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Jedną część odłożyć na posypaną mąką stolnicę, a drugą rozwałkować i małą szklanką wycinać kształty lekko wypukłe i układać je na blasze. Piec 15 min. wyjąć upieczone i przełożyć na talerzyki. Piec następne do wyczerpania zapasów ciasta.