Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pieguski z orzeszkami arachidowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pieguski z orzeszkami to ciasteczka bardzo kruche i smaczne.

Pieguski z orzeszkami arachidowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieguski z orzeszkami arachidowymi

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieguski z orzeszkami arachidowymi
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimną margarynę, aromat i dokładnie posiekać. Wsypać cukier puder, cukier waniliowy, połowę posiekanych orzeszków, kropelki czekoladowe. Amoniak wymieszać z żółtkami i śmietaną, połączyć z mąką, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm i foremką wycinać ciasteczka. Układać na przygotowanej blaszce, posmarować białkiem, posypać pozostałymi orzeszkami. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15-20 minut.
Pieguski z orzeszkami arachidowymi
Mąkę posiekać z tłuszczem i połączyć z pozostałymi dodatkami
Pieguski z orzeszkami arachidowymi
Zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na pół godziny
Pieguski z orzeszkami arachidowymi
Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i foremką wycinać ciasteczka
Pieguski z orzeszkami arachidowymi
Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce

Tagi:

jajko jajka