Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pieguski z czekoladą i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Zachęcam Was do upieczenia pysznych, domowych piegusków z kawałkami czekolady i orzechów. Te domowe są o niebo smaczniejsze, ale przede wszystkim zdrowsze, bo nie zawierają tłuszczy utwardzonych i konserwantów.

Pieguski z czekoladą i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieguski z czekoladą i orzechami

 

  • 1 szklanka masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Pieguski z czekoladą i orzechami
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy maślanej dodajemy stopniowo jajka i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia – miksujemy do momentu połączenia wszystkich składników. Powstanie gęste, klejące się ciasto. Dodajemy do niego pokrojone drobno czekolady i orzechy i mieszamy wszystko starannie łyżką.

Lekko wilgotnymi dłońmi lub łyżką nabieramy porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego lekko spłaszczamy w rękach i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem ( ciasta rosną więc układamy je niezbyt blisko siebie ).

Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je 12-16 minut. Upieczone ciastka przekładamy na kratkę i zostawiamy do wystygnięcia. Najlepiej smakują ze szklanką mleka lun kakao.
Pieguski z czekoladą i orzechami
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę
Pieguski z czekoladą i orzechami
Wbijamy jajka, Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia
Pieguski z czekoladą i orzechami
Do ciasta dodajemy posiekaną czekoladę i orzechy
Pieguski z czekoladą i orzechami
Z ciasta formujemy ciastak, układamy je na blaszce do pieczenia