Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Domowe pieguski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne domowe ciasteczka z czekoladą i bakaliami. Doskonałe do porannej kawy lub herbaty. Polewam gorąco!!!

Domowe pieguski

Składniki:

Domowe pieguski

 

  • 1/2 kostki margaryny,
  • 4,5 łyżki cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej,
  • 80g bakalii (orzechów, rodzynek, kokosu).

Sposób przygotowania:

Domowe pieguski

Ucieranie

Domowe pieguski
Margarynę, jajko i cukier razem ucieramy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem.

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i jajkiem na puszystą masę. Nadal ucierając stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Dodanie bakalii i czkolady

Domowe pieguski
Do utartego ciasta dodajemy czekoladę i bakalie.

Czekoladę kroimy w małą kostkę. Razem z bakaliami dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy ciasto łyżką.

Formowanie ciasteczek

Domowe pieguski
Na blaszkę nakładamy małe porcje ciasta, formujemy ciasteczka.

Na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenie nakładamy łyżką niewielkie porcje ciasta. Pieguski pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni.