Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pieguski z orzechami i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pieguski z czekoladą i orzechami są bardzo smaczne i expresowe do przygotowania. Można ich zrobić z różnymi dodatkami.

Pieguski z orzechami i czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieguski z orzechami i czekoladą

 

  • 10 dag masła
  • 20 dag mąki pszennej
  • 5 dag cukru trzcinowego
  • 5 dag cukru kryształu
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 5 dag czekolady gorzkiej
  • 5 dag orzechów nerkowca
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pieguski z orzechami i czekoladą
Czekoladę i orzechy posiekać. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać jajko, zmiksować. Następnie wsypać mąkę, szczyptę soli, orzechy i czekoladę, wymieszać. Formować kuleczki, lekko spłaszczyć, ułożyć pozostawiając odstępy na przygotowanej blaszce. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut.
Pieguski z orzechami i czekoladą
Do miski włożyć masło i wsypać przygotowany cukier
Pieguski z orzechami i czekoladą
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą
Pieguski z orzechami i czekoladą
Do ciasta dodać posiekane orzechy i czekoladę wymieszać
Pieguski z orzechami i czekoladą
Z ciasta formować kulki lekko spłaszczyć ułożyć na blaszce