LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Pierniczki krakowski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na pierniczki krakowski

Pierniczki krakowski

Składniki:

Pierniczki krakowski

 

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki krakowski
Na gęstą białą masę ubijamy jajka , żółtka i cukier. Cały czas ucierając powoli dodaje mąki potem wlewam miód. Następnie dodaję cynamon sodę i goździki. ciasto musimy dokładnie wyrobić i zawijamy w czystą ściereczkę. Ciasto w ścierce odstawiamy w chłodzie by dojrzało na ok. godzinę.Na posypanej mąką stolnicy rozwałkujemy ciasto i wycinamy foremkami ciasteczka i znowu odkładamy je na ok 3 godziny. Po tym czasie smarujemy blachę masłem i układamy ciasteczka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec na ok.30 minut do lekkiego zarumienienia.