Sposób przygotowania:
Pierniczki na białym winie
Mąkę,cukier puder,przyprawę do pierników i proszek do pieczenia wsypać do miski,a w rondelku osobno rozpuścić masło z miodem,następnie wlać niecałą szklankę wina i mieszać ciągle na małym ogniu,nie dopuszczając do zagotowania.Zestawić naczynie z ognia i wystudzić masę,a potem dodać do sypkich produktów z żółtkami.Wymieszać ręcznie,zagnieść na gładkie ciasto,przełożyć na stolnicę i rozwałkować.Wykrawać kształty foremkami,a piekarnik nagrzać do 180 st.C.Blachę natrzeć resztą tłuszczu roślinnego i wyłożyć pergaminem.Układać pierniczki 3 cm. od siebie.Posmarować lekko białkiem,ozdobić cukierkami wierzchy ciastek.Piec z ok.10 min.Po upieczeniu wyjąć blachę z zawartością,przełożyć na piętrową paterę i piec następne.