szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Pierniczki od razu do zjedzenia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Te pierniczki są dobre do zjedzenia od razu po przygotowaniu, są długo mięciutkie i pachnące. W sam raz na Święta.

Pierniczki od razu do zjedzenia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki od razu do zjedzenia

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki od razu do zjedzenia
Śmietanę mieszamy z sodą i odstawiamy na kwadrans. Miód przekładamy do rondelka, dodajemy masło i przyprawę i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników.

Masę miodową odkładamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier oraz żółtka i miksujemy całość.

Do mąki dodajemy kakao, a nastepnie przygotowany miód, sodę ze śmietaną oraz masę z jajek i cukru. Wszystkie składniki razem mieszamy aż się połącza.

Przykrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki na minimum dobę. Następnego dnia ciasto wyjmujemy porcjami, wyrabiamy krótko i wałkujemy, po czym wykrawamy pierniczki.

Stolnice oprószamy maką. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 10 minut. 
Pierniczki od razu do zjedzenia
Miód roztapiamy z masłem i przyprawą potem studzimy
Pierniczki od razu do zjedzenia
Do przygotowanej w misce mąki dodajemy kakao
Pierniczki od razu do zjedzenia
Następnie przygotowaną sodę ze smietaną oraz masę jajaczną
Pierniczki od razu do zjedzenia
mieszamy całość aż do połączenia składników