Sposób przygotowania:
Pierniczki od razu do zjedzenia
Śmietanę mieszamy z sodą i odstawiamy na kwadrans. Miód przekładamy do rondelka, dodajemy masło i przyprawę i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników.
Masę miodową odkładamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier oraz żółtka i miksujemy całość.
Do mąki dodajemy kakao, a nastepnie przygotowany miód, sodę ze śmietaną oraz masę z jajek i cukru. Wszystkie składniki razem mieszamy aż się połącza.
Przykrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki na minimum dobę. Następnego dnia ciasto wyjmujemy porcjami, wyrabiamy krótko i wałkujemy, po czym wykrawamy pierniczki.
Stolnice oprószamy maką. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 10 minut.
Masę miodową odkładamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier oraz żółtka i miksujemy całość.
Do mąki dodajemy kakao, a nastepnie przygotowany miód, sodę ze śmietaną oraz masę z jajek i cukru. Wszystkie składniki razem mieszamy aż się połącza.
Przykrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki na minimum dobę. Następnego dnia ciasto wyjmujemy porcjami, wyrabiamy krótko i wałkujemy, po czym wykrawamy pierniczki.
Stolnice oprószamy maką. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 10 minut.