Pierniczki katarzynki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Katarzynki to pierwsze pierniczki, które robię podczas przygotowania do świąt. Oczywiście nigdy do nich nie dotrwają, później trzeba robić kolejną porcję :-). Moje dzieci uwielbiają je jeść gdy są jeszcze lekko ciepłe.

Pierniczki katarzynki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierniczki katarzynki

 

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki katarzynki
Cukier, masło i miód rozpuszczamy w rondelku, pod koniec dodajemy przyprawę do piernika. Odstawiamy do przestygnięcia. Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy pozostałe składniki pierniczków i zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na grubość 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Układamy ja na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy pierniczki przez 8-10 minut. Trzeba uważać, żeby pierniczki za długo się nie piekły, bo będą twarde. Wyjmuję je z piekarnika, gdy są jeszcze miękkie. Gdy pierniczki przestygną wkładamy do puszki. Następnego dnia powinny już być miękkie.

Pierniczki katarzynki
Ciasto wałkujemy na grubość około 5 milimetrów.
Pierniczki katarzynki
Pierniczki wycinamy specjalną foremka, możemy też użyć foremki w kształcie serca
Pierniczki katarzynki
Pierniczki po upieczeniu studzimy na kratce.