e-jola1

e-jola1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Pierniki z lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepyszne i mięciutkie pierniki, robi się je bardzo szybko, od razu są gotowe do zjedzenia

Pierniki z lukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniki z lukrem

 

 

  • Lukier biały:
  • cukier puder
  • mleko 3,2%

 

  • Lukier różowy:
  • cukier puder
  • sok malinowy

 

Sposób przygotowania:

Pierniki z lukrem
Pierniki: cukier, miód, tłuszcz, kakao i przyprawę podgrzewać, ciągle mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, wystudzić. Mąkę przesiać przez sitko, dodać do masy. Następnie dodać jajko i sodę rozpuszczoną w wodzie, sól. Zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wycinać pierniczki za pomocą foremek. Układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 7-10 minut. Odstawić do wystygnięcia. Lukier: mleko lub sok połączyć cukrem pudrem na gładką masę. Należy dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta. Lukrem posmarować pierniki. Odstawić na około godzinę do zaschnięcia. Smacznego!
Pierniki z lukrem
Cukier, miód, tłuszcz, kakao i przyprawę podgrzewać, ciągle mieszając, aż składniki się rozpuszczą
Pierniki z lukrem
Zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące, odstawić na 2h w chłodne miejsce
Pierniki z lukrem
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wycinać pierniczki za pomocą foremek
Pierniki z lukrem
Układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę