Sposób przygotowania:
Pierniki z lukrem
Pierniki: cukier, miód, tłuszcz, kakao i przyprawę podgrzewać, ciągle mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, wystudzić. Mąkę przesiać przez sitko, dodać do masy. Następnie dodać jajko i sodę rozpuszczoną w wodzie, sól. Zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wycinać pierniczki za pomocą foremek. Układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 7-10 minut. Odstawić do wystygnięcia. Lukier: mleko lub sok połączyć cukrem pudrem na gładką masę. Należy dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta. Lukrem posmarować pierniki. Odstawić na około godzinę do zaschnięcia. Smacznego!