zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Drożdżowe miękkie pierniczki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pierniczki są pulchne i mięciutkie, do zjedzenia od razu.

Drożdżowe miękkie pierniczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe miękkie pierniczki

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe miękkie pierniczki
Do dużej miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Podgrzewamy Miód z masłem do rozpuszczenia, następnie dodajemy drożdże i całość mieszamy. Do suchych składników wlewamy płynne i dodajemy jajko. Wszystko wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować , a w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki, na ulubioną grubość. Pierniczki im są grubsze są bardziej miękkie. Wycinamy foremkami dowolne kształty i układamy na blasze w o małych odstępach. Smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopi i pieczemy ok. 10 minut - nie za długo bo pierniczki zrobią się twarde. Można polukrować. Przechowywać w pojemniku na cisteczka.
Drożdżowe miękkie pierniczki
Wycinać kształty z rozwałkowanego ciasta