Sposób przygotowania:
Drożdżowe miękkie pierniczki
Do dużej miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Podgrzewamy Miód z masłem do rozpuszczenia, następnie dodajemy drożdże i całość mieszamy. Do suchych składników wlewamy płynne i dodajemy jajko. Wszystko wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować , a w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki, na ulubioną grubość. Pierniczki im są grubsze są bardziej miękkie. Wycinamy foremkami dowolne kształty i układamy na blasze w o małych odstępach. Smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopi i pieczemy ok. 10 minut - nie za długo bo pierniczki zrobią się twarde. Można polukrować. Przechowywać w pojemniku na cisteczka.
zbysiowa
jaNina
zufikowo
Teoretycznie do 2 tygodni w zamkniętym pojemniku (bez lukru), ale u nas szybko zniknęły :)
zufikowo
Dziękuję jaNina :)