anita1971

anita1971

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 41]

Pierniczki z lukrem pomarańczowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepsze pierniczki i do tego dziecinnie proste w przygotowaniu, czyli wszystko to co lubi. Uwielbiam przygotowywać świąteczne wypieki.

Pierniczki z lukrem pomarańczowym

Składniki:

Pierniczki z lukrem pomarańczowym

Lukier

  • cukier puder

 

  • wrzątek

 

Pierniczki

 

  • 150 g cukru trzcinowego

 

  • 1 łyżeczka proszku do pierniczków

 

  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

 

  • 4 łyżeczki domowej przyprawy do pierniczków

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki z lukrem pomarańczowym
Lukier:

Do małego naczynia wsypujemy kilka łyżek cukru pudru, dolewamy sok z pomarańczy oraz wrzątek. Dodajemy taką ilość wrzątku aby lukier nabrał odpowiednią konsystencję.

Pierniczki:

W garnku rozpuszczamy, masło, miód i cukier. Cały czas mieszamy, aby składniki się nie zagotowały.Po rozpuszczaniu odstawiamy do wystygnięcia a następnie mieszamy z jajkiem. W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe składniki a następnie dodajemy masę z miodem i masłem. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.

Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Po schłodzeniu kroimy ciasto na mniejsze kawałki i wałkujemy nie za cienko, aby pierniczki się nie rozwalały. Wycinamy foremkami kształty pierniczków.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 9 minut w 180 C. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia i polewamy lukrem oraz posypujemy posypką karmelową lub inną ulubioną. Zostawiamy, aż lukier stężeje.