Sposób przygotowania:
Pierniczki z lukrem pomarańczowym
Lukier:
Do małego naczynia wsypujemy kilka łyżek cukru pudru, dolewamy sok z pomarańczy oraz wrzątek. Dodajemy taką ilość wrzątku aby lukier nabrał odpowiednią konsystencję.
Pierniczki:
W garnku rozpuszczamy, masło, miód i cukier. Cały czas mieszamy, aby składniki się nie zagotowały.Po rozpuszczaniu odstawiamy do wystygnięcia a następnie mieszamy z jajkiem. W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe składniki a następnie dodajemy masę z miodem i masłem. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.
Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Po schłodzeniu kroimy ciasto na mniejsze kawałki i wałkujemy nie za cienko, aby pierniczki się nie rozwalały. Wycinamy foremkami kształty pierniczków.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 9 minut w 180 C. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia i polewamy lukrem oraz posypujemy posypką karmelową lub inną ulubioną. Zostawiamy, aż lukier stężeje.
Do małego naczynia wsypujemy kilka łyżek cukru pudru, dolewamy sok z pomarańczy oraz wrzątek. Dodajemy taką ilość wrzątku aby lukier nabrał odpowiednią konsystencję.
Pierniczki:
W garnku rozpuszczamy, masło, miód i cukier. Cały czas mieszamy, aby składniki się nie zagotowały.Po rozpuszczaniu odstawiamy do wystygnięcia a następnie mieszamy z jajkiem. W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe składniki a następnie dodajemy masę z miodem i masłem. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.
Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Po schłodzeniu kroimy ciasto na mniejsze kawałki i wałkujemy nie za cienko, aby pierniczki się nie rozwalały. Wycinamy foremkami kształty pierniczków.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 9 minut w 180 C. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia i polewamy lukrem oraz posypujemy posypką karmelową lub inną ulubioną. Zostawiamy, aż lukier stężeje.