Sposób przygotowania:
Pierniczki na miodzie i sodzie z brązowym cukrem
W rondelku rozpuścić masło z dodatkiem miodu uważając, by składniki się rozpuściły, podgrzały, ale nie zagotowały. Rozpuszczone masło z miodem odstawić do ostygnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę wraz z dodatkiem sody oczyszczonej i ze szczyptą soli. Do przesianej z dodatkami mąki dodać przyprawę do piernika, brązowy cukier i wbić jajka. We wszystkich składnikach umieszczonych na stolnicy zrobić na środku wgłębienie i przelać w nie ostygnięte rozpuszczone z miodem masło. Ze wszystkich umieszczonych na stolnicy składników zagnieść jednolite ciasto. Zagniecione ciasto owinąć folią i przełożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkowywać je partiami na stolnicy podsypanej mąką. W rozwałkowanym surowym jeszcze piernikowym cieście wycinać foremkami pierniczki (wybierając różnorakie foremki, używając różnych kształtów). Wycięte pierniczki przekładać na blachę z piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia. Zapełnioną surowymi jeszcze pierniczkami blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pierniczki przez około 15 minut.