Sposób przygotowania:
Pierniczki z żurawiną
Margarynę rozpuścić w rondlu z cukrem i miodem, mieszając, by zawartość nie wykipiała lub miód nie przywierał do dna. Zestawić na bok i ostudzić. Po czym przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia lub sodą, dodać przyprawę do pierników, żółtka i wymieszać, wsypując odważoną ilość suszonej żurawiny, którą dla pewności wcześniej przelać bieżącą wodą na sitku. Składniki wyrabiać rękoma i zagnieść w kulę ciasto. Rozwałkować na stolnicy, posypując mąką pod spód. Wykrawać różne kształty foremkami lub przejechać po cieście grawerowanym wałkiem jak kto ma. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym i układać ciastka 3 cm. od siebie. Wstawić blachę do nagrzanego wcześniej do 190-200 st. C. Piec pierniki 10-15 min., pilnując czasu pieczenia. Po upieczeniu wyjąć i przełożyć szczypcami ciastka na tacę i spożywać.