Sposób przygotowania:
Świąteczne pierniczki prezentowe
Do miski przesiewamy mąkę, zalewamy bardzo gorącym, roztopionym miodem. Dosypujemy cukier, przyprawę do piernika, sodę i wszystko razem ostrożnie nożem lub łyżką. Dodajemy jedno jajko, letnie mleko i bardzo miękkie masło. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Powinniśmy je wyrabiać przez ok 10 minut. Jak ciasto za bardzo się klei możemy dosypać trochę więcej mąki- ale nie za dużo, bo pierniczki wyjdą zbyt twarde. Podzielone na części ciasto wałkujemy na placki o grubości 1/2 cm. Wykrawamy świąteczne wzory foremkami. Fajny efekt można uzyskać wykrawając dużą gwiazdkę, a w jej środku małą. W niektórych pierniczkach możemy tez od razu zrobić dziurkę na tasiemkę do powieszenia na choinkę.Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia- pamiętając o odstępach, bo pierniczki urosną. Drugie jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Bierzemy silikonowy pędzel i dokładnie smarujemy pierniczki roztrzepanym jajkiem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 10 minut ciągle obserwując czy pierniczki nie przypalają się od spodu!Z podanego przepisu wychodzą 2 blaszki pierniczków. Od razu po upieczeniu pierniczki powinny być wyrośnięte i miękkie. Następnie stwardnieją, by ponownie zmięknąć po 3-4 tygodniach przechowywania w blaszanym pojemniku, lub papierowej torbie. Do środka wkładamy też kawałek jabłka- pierniczki będą "chłonąć" z niego wilgoć. Jabłko, oczywiście, co parę dni zmieniamy. Pierniczki mogą też chłonąć wilgoć z otoczenia. W zrobione przed pieczeniem dziurki wkładamy kolorowe tasiemki i zawiązujemy tak, żeby dało się użyć pierniczków jako ozdób choinkowych. Możemy podarować komuś całe ozdobne pudełko wypełnione pierniczkami. Miłym dodatkiem do prezentu jest jeden uroczy pierniczek schowany do małej torebeczki. Możemy też kilka pierniczków, o takim samym kształcie, przewiązać wstążką.