katis

katis

Kucharz
[Przepisów: 13]

Piernik miodowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ubijamy białka ze szczyptą soli do momentu uzyskania sztywnej piany. Żółtak ucieramy z cukrem,

Piernik miodowy

Składniki:

Piernik miodowy

 

  • miodu pitnego, 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki oleju, 3/4 szklanki kawy(do ciasta wlać ją + fusy

Sposób przygotowania:

Piernik miodowy
Ubijamy białka ze szczyptą soli do momentu uzyskania sztywnej piany. Żółtak ucieramy z cukrem, następnie dodajemy miód, gorącą kawę i olej. Do mąki wrzucamy sodę, mieszamy i dodajemy przyprawę do piernika, wlewamy do płynnej masy. Delikatnie mieszamy z pianą z białek. Ciasto wlewamy do formy keksowej i pieczemy w temperaturze 198 stopni C. przez ok 50 minut. Do dekoracji polecam polewę czekoladową, gotową tylko do podgrzania w garnku z wodą. Smacznego.