Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Piernik na maślance

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piernik na maślance - szybkie ciasto przygotowane w jednej misce, pyszne, aromatyczne, wilgotne za sprawą maślanki.

Piernik na maślance Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik na maślance

 

  • 500 g mąki
  • 1 przyprawa do piernika
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 ml oleju
  • 250 ml maślanki
  • 250 ml powideł

Sposób przygotowania:

Piernik na maślance
W misce połączyć ze sobą mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika.

W mikserze umieścić jajka, ubijać dodając stopniowo cukier w trzech partiach. Do ubitej masy jajecznej wlewać stopniowo olej i maślankę. Zmiksować. Stopniowo dodawać mieszankę mąki, sody, kakao i przyprawy do piernika. Zmiksować, dodać powidła, miksować do połączenia składników.

Przelać do formy, piec do suchego patyczka około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Piernik na maślance
W misce połączyć ze sobą mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika.
Piernik na maślance
Do masy jajecznej dodać olej i maślankę
Piernik na maślance
Całość zmiksować z powidłami do połączenia składników
Piernik na maślance
Przelać do formy, piec do suchego patyczka około 40 minut w temperaturze 180 stopni.