Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Piernik z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piernik to ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie grudnia. Taki piernik łączy w sobie słodycz ciasta z lekko kwaśnym smakiem jabłek.

Piernik z jabłkami

Składniki:

Piernik z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Piernik z jabłkami
Masło roztapiamy, dodajemy miód, mieszamy, odstawiamy z ognia. Dodajemy mleko, a następnie jajka i cukier, miksujemy. 

W drugim naczyniu łączymy składniki suche: przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, imbir i cynamon. 

Składniki suche łączymy z mokrymi, miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników.

Jabłka myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w plasterki.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy. Na wierzch ciasta wykładamy jabłka i lekko wciskamy je w ciasto. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30- 35 minut (pieczemy do suchego patyczka).