Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 296]

Mocno czekoladowy piernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię zmieniać lub interpretować na nowo przepisy. Jednym z takich moich pomysłów jest mocno czekoladowy piernik. Ten piernik pachnie zarówno korzennymi przyprawami jaki i czekoladą, która jest w cieście i jako polewa. Pycha.

Mocno czekoladowy piernik

Składniki:

Mocno czekoladowy piernik

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml maślanki
  • 150 g miodu
  • 150 g cukru
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 60 g przyprawy do piernika
  • 20 g sody
  • 20 g cynamonu
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Mocno czekoladowy piernik
Czekoladę gorzką kroimy na kawałki. Mąkę, przyprawę do piernika i sodę przesiewamy przez sitko. Dodajemy miód i cukier. Mieszamy. Dodajemy maślankę. Miksujemy. Do masy dodajemy czekoladę pokrojoną na kawałki. Ciasto przelewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piernik pieczemy przez około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Czekoladęmleczną rozpuszczamy nad kąpielą wodna. Polewamy nią wystudzone ciasto.