Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 940]

Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Piernik jest łatwy, pachnący i mięciutki, a dodatkowo długo zachowuje swoją świeżość! Koniecznie spróbujcie!

Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami

Składniki:

Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami

Keksówka o długości około 35-40 cm, ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200g miodu (płynnego)
  • 125g masła/margaryny
  • 3 jajka
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 18% (w miarę płaskich)
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki kakao (opcjonalnie)

Przełożenie:

  • 2 słoiki dżemu/powideł śliwkowych (2 x 290g; może być dżem zmieszany z powidłami)
  • 1 opakowanie galaretki (u mnie brzoskwiniowa)

Polewa (miękka):

  • 120g czekolady (u mnie mleczna)
  • 100 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami
Ciasto:

Masło/margarynę oraz cukier należy utrzeć do puszystości. Nie przerywając mieszania - dodawać po jednym żółtku i miód. Masa może przypominać zważoną, ale nie trzeba się tym przejmować. Całość połączyć z mąką przesianą z przyprawą do piernika, kakao oraz sodą oczyszczoną. Do powstałej masy wmieszać śmietanę, a na końcu stopniowo sztywną pianę z białek.

Ciasto umieścić w formie wysłanej papierem do pieczenia.

Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 50-60 minut w temperaturze 170 stopni do tzw. "suchego patyczka".

Piernik ostudzić i przekroić wzdłuż na 3 równe części.

Przełożenie:

Dżem i/lub powidła należy zagotować w niewielkim garnuszku. Garnuszek zdjąć z ognia, a zawartość dokładnie wymieszać z galaretką. Masę delikatnie ostudzić (ale tak, aby mocno nie zgęstniała) i posmarować nią blaty ciasta.

Polewa:

Śmietankę podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać kawałki czekolady.

Odczekać 2-3 minuty i następnie całość porządnie wymieszać.

Tak przygotowaną polewę odstawić aż lekko zgęstnieję i posmarować nie wierzch oraz boki ciasta.