Sposób przygotowania:
Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami
Ciasto:
Masło/margarynę oraz cukier należy utrzeć do puszystości. Nie przerywając mieszania - dodawać po jednym żółtku i miód. Masa może przypominać zważoną, ale nie trzeba się tym przejmować. Całość połączyć z mąką przesianą z przyprawą do piernika, kakao oraz sodą oczyszczoną. Do powstałej masy wmieszać śmietanę, a na końcu stopniowo sztywną pianę z białek.
Ciasto umieścić w formie wysłanej papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 50-60 minut w temperaturze 170 stopni do tzw. "suchego patyczka".
Piernik ostudzić i przekroić wzdłuż na 3 równe części.
Przełożenie:
Dżem i/lub powidła należy zagotować w niewielkim garnuszku. Garnuszek zdjąć z ognia, a zawartość dokładnie wymieszać z galaretką. Masę delikatnie ostudzić (ale tak, aby mocno nie zgęstniała) i posmarować nią blaty ciasta.
Polewa:
Śmietankę podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać kawałki czekolady.
Odczekać 2-3 minuty i następnie całość porządnie wymieszać.
Tak przygotowaną polewę odstawić aż lekko zgęstnieję i posmarować nie wierzch oraz boki ciasta.
Masło/margarynę oraz cukier należy utrzeć do puszystości. Nie przerywając mieszania - dodawać po jednym żółtku i miód. Masa może przypominać zważoną, ale nie trzeba się tym przejmować. Całość połączyć z mąką przesianą z przyprawą do piernika, kakao oraz sodą oczyszczoną. Do powstałej masy wmieszać śmietanę, a na końcu stopniowo sztywną pianę z białek.
Ciasto umieścić w formie wysłanej papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 50-60 minut w temperaturze 170 stopni do tzw. "suchego patyczka".
Piernik ostudzić i przekroić wzdłuż na 3 równe części.
Przełożenie:
Dżem i/lub powidła należy zagotować w niewielkim garnuszku. Garnuszek zdjąć z ognia, a zawartość dokładnie wymieszać z galaretką. Masę delikatnie ostudzić (ale tak, aby mocno nie zgęstniała) i posmarować nią blaty ciasta.
Polewa:
Śmietankę podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać kawałki czekolady.
Odczekać 2-3 minuty i następnie całość porządnie wymieszać.
Tak przygotowaną polewę odstawić aż lekko zgęstnieję i posmarować nie wierzch oraz boki ciasta.
gusia1000
robaczek
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
mocsłodkości