SUPERPRZEPIS

Piernik świąteczny z powidłami

  • 3
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Piernik świąteczny z powidłami Więcej zdjęć (5)

Piernik świąteczny z powidłami to klasyka moich rodzinnych świąt. Piernik ten jest delikatny i bardzo aromatyczny.

Składniki:

Piernik świąteczny z powidłami

Ciasto

Polewa i dekoracja

  • 180 ml śmietany 30%
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • biały maczek cukrowy

Do przełożenia

  • około 460 g powideł śliwkowych

Do smarowania formy

Sposób przygotowania:

Piernik świąteczny z powidłami
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku i porcji miodu i śmietany stale miksując. Mąkę przesiewamy z sodą i mieszamy z kakaem oraz przyprawą do piernika.

Dodajemy do masy miksując na najmniejszych obrotach. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do uzyskanego ciasta i mieszamy.

Formę (u mnie 21x26) smarujemy masłem, oprószamy mąką. Wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym o 165 stopni piekarniku przez około 45 minut do suchego patyczka. Powidła śliwkowe podgrzewamy przez 5 minut mieszając by nie przywarły.

Zimne piernikowe ciasto przekrajemy na pół, smarujemy powidłami, przykrywamy drugą częścią i smarujemy boki i wierzch. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin by powidła zastygły. Przygotowujemy polewę.

Śmietanę podgrzewamy, dodajemy starta czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Oblewamy cały piernik, dekorujemy białym maczkiem.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin by polewa zastygła. 
Piernik świąteczny z powidłami
masło ucieramy z cukrem i dodajemy kolejne składniki
Piernik świąteczny z powidłami
następnie dodajemy suche składniki które wcześniej przesiewamy
Piernik świąteczny z powidłami
białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta
Piernik świąteczny z powidłami
ciasto wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku

Tagi:

ciasto piernik