Sposób przygotowania:
Piernik świąteczny z powidłami
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku i porcji miodu i śmietany stale miksując. Mąkę przesiewamy z sodą i mieszamy z kakaem oraz przyprawą do piernika.
Dodajemy do masy miksując na najmniejszych obrotach. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do uzyskanego ciasta i mieszamy.
Formę (u mnie 21x26) smarujemy masłem, oprószamy mąką. Wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym o 165 stopni piekarniku przez około 45 minut do suchego patyczka. Powidła śliwkowe podgrzewamy przez 5 minut mieszając by nie przywarły.
Zimne piernikowe ciasto przekrajemy na pół, smarujemy powidłami, przykrywamy drugą częścią i smarujemy boki i wierzch. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin by powidła zastygły. Przygotowujemy polewę.
Śmietanę podgrzewamy, dodajemy starta czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Oblewamy cały piernik, dekorujemy białym maczkiem.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin by polewa zastygła.
Dodajemy do masy miksując na najmniejszych obrotach. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do uzyskanego ciasta i mieszamy.
Formę (u mnie 21x26) smarujemy masłem, oprószamy mąką. Wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym o 165 stopni piekarniku przez około 45 minut do suchego patyczka. Powidła śliwkowe podgrzewamy przez 5 minut mieszając by nie przywarły.
Zimne piernikowe ciasto przekrajemy na pół, smarujemy powidłami, przykrywamy drugą częścią i smarujemy boki i wierzch. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin by powidła zastygły. Przygotowujemy polewę.
Śmietanę podgrzewamy, dodajemy starta czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Oblewamy cały piernik, dekorujemy białym maczkiem.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin by polewa zastygła.
Magdalena88
Konczi
Polecam piernik jest idealny i bardzo smaczny :)
niezły kąsek