Sposób przygotowania:
Piernikowe ciasteczka z powidłamiETAP 1:
W garnku podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników: margarynę, smalec, miód, cukier, przyprawę do pierników, cynamon, kakao i maślankę. Masę studzimy.
ETAP 2:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, amoniak, sodę i wbijamy jajka.
ETAP 3:
Dodajemy przestudzoną masę i całość zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite. Cisto wkładamy na 15 minut do lodówki.
ETAP 4:
Następnie ciasto porcjami rozwałkowujemy. Wycinamy koła i obwódki (literatką i kieliszkiem).
ETAP 5:
Koła i obwódki układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy ok. 8-9 minut w temp. 180 stopni.
ETAP 6:
Zimne koła smarujemy powidłami i sklejamy z obwódkami. Gotowe ciastka lukrujemy.
karolinawkuchni
gosia p.