jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Piernikowe serce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Wystarczy ładnie zapakować i słodki upominek gotowy. Pomimo iż piernikowe serca można kupić zachęcam do ich wykonania!!

Piernikowe serce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piernikowe serce

 

  • Składniki:
  • 25 dag mąki,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 10 dag miodu prawdziwego,
  • ¼ kostki margaryny,
  • 1 jajko,
  • 0,5 opakowania przyprawy do pierników,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/3 łyżeczki sody,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • Lukier do dekoracji (robiony lub kupny)
  • Czekolada mleczna do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Piernikowe serce
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: kakao, sodę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, cukier puder, margarynę miód oraz jajko. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,7 -1 cm. Z ciasta wycinamy serca w różnych rozmiarach. Możemy do tego celu użyć gotowych foremek lub przygotować sobie szablony. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy około 15 w 180˚C. Po upieczeniu piernikowe serca studzimy. Ostudzone dowolnie dekorujemy. Można napisać na nich np. imię ukochanej osoby. Napis wykonany jest z rozpuszczonej czekolady, a pozostałe ozdoby z lukru.
Piernikowe serce
Mąkę przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki
Piernikowe serce
Następnie zagniatamy energicznie ciasto.
Piernikowe serce
Gotowe wałkujemy i wycinamy serca w różnych rozmiarach.