iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Piernikowe markizy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Malutkie i takie na raz do buzi świąteczne ciasteczka które ucieszą nawet oczy nie tylko podniebienia.

Piernikowe markizy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowe markizy

 

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 8 łyżek miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 przyprawa do piernika
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • Lukier:
  • 1 białko
  • kilka kropli soku z cytryny
  • cukier puder
  • dodatkowo:
  • marmolada

Sposób przygotowania:

Piernikowe markizy
Miód stopić z masłem i cukrem, wystudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika, dodać jajka oraz płynny miód, zagnieść gładkie i lśniące ciasto, następnie je schłodzić.Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć małe kółeczka, ułożyć je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec około 8 minut w temp. 180 st po upieczeniu wystudzić. Wystudzone ciasteczka posmarować marmoladą i sklejać po dwa jak markizy ja zrobiłam część z piernikowym kremem, a część z marmoladą.Białko wcześniej sparzonego i wysuszonego jajka utrzeć z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem na gładki i biały lukier, przygotowanym lukrem po wierzchu posmarować ciasteczka i dowolnie ozdobić, następnie zostawić do wyschnięcia lukru.
Piernikowe markizy
Schłodzone ciasto rozwałkowac i wyciąć kółeczka
Piernikowe markizy
ciastka ułozyc na wyłożonej papierem blaszce
Piernikowe markizy
Ciastka po upieczeniu smaropwać marmolada lub kremem
Piernikowe markizy
Po złożeniu ciasteczka posmarowac lukrem